Sabtu, 31 Oktober 2009

22 Kena Hempap Masa Tidur. Kenapa?


Sejak beberapa tahun dulu hingga kini, Triple M selalu menghadapi situasi berikut. Pada waktu malam, apabila tertidur sebentar tiba-tiba terjaga, tubuh badan berasa sangat berat dan susah benar mahu bangun walaupun segala kudrat digunakan, badan menjadi lemah secara tiba-tiba, dada berasa berat dan seperti dihempap sesuatu, mata akan separuh terbuka dan kelihatan seperti separuh terjaga. Keadaan ini saya alami di mana-mana sahaja sepserti di surau, sekolah, asrama, kampung dan di rumah sewa. Saya pernah menggunakan air penawar dari seorang ustaz untuk diminum dan dibuat mandi. Ia berhasil seketika saja.

Adakah anda pernah mengalami situasi seperti saya? Sedang asyik melayari internet, saya menjumpai artikel yang khusus membincangkan perihal ini di blog saudara Kayril. Apakah sebenarnya yang berlaku? Mari kita baca:


Kepercayaan orang Melayu akan mengaitkan kejadian tersebut dengan makhluk halus. Orang-orang tua akan mengatakan ada makhluk halus baring atau menghempap atas kita akibat daripada kesalahan kita sebelum tidur seperti mengganggu kawasan makhluk terbabit, tidur tak basuh kaki ataupun tidak solat sebelum tidur. Maka kepercayaan ini telah ditelan bulat-bulat oleh generasi Melayu hinggalah ke hari ini.


Teknologi perubatan moden kadang-kadang tidak mampu mengetahui penyakit berkaitan dengan roh dan mistik seperti rasukan dan sihir yang memang tiada ubat jika menggunakan teknologi perubatan moden. Namun untuk masalah 'Hempap Ketika Tidur' ini, pakar-pakar telah menjumpai kaitan kejadiaan ini dengan keadaan fisiologi badan manusia ketika tidur. Benarkah?


Sebenarnya,ia terjadi akibat daripada Sleep paralysis atau 'lumpuh waktu tidur' iaitu keadaan yang terdiri daripada lumpuh yang sementara. Temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa mahu tidur (hypnagogic paralysis) atau baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis) Kemudian normal badan manusia apabila tidur, bila masuk peringkat tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement-waktu nyenyak ni, biji mata kita bergerak-gerak) otak akan beritahu badan kita untuk berehat. Maka badan kita akan switch off sekejap atau EM atonia (tader muscle tone). Otak kita pun ada 'switch off button' dipanggil reticular activating system RAS. Apabila otak sudah switch off badan, ia pun auto switch off RAS ini maka tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas dan lain-lain) yang masih on. Ianya sama seperti Screen Saver atau hibernate. Apabila kita bangun, RAS switched on semula dan kita sedar fully awake state tetapi kadang-kadang, electrical signal tak diaktifkan oleh otak untuk switch on semula badan kita, maka masa itulah badan kita lumpuh seketika sebelum otak mengaktifkannya semula. Memang menakutkan tapi benar. Paralysis tu tidak semestinya sempurna atau penuh, kadang kala ia partial atau sebahagian sahaja. Sebab itu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetiap badan lain lumpuh! Satu lagi, sleep paralysis ni selalu juga datang sekali dengan hallucinations (halusinasi) samada dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa sesuatu menyentuh atau menghempap dan lain-lain)
Punca yang boleh menyebabkan sleep paralysis:

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2.Jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. Sleep/rest deprivation (tidak cukup tidur la ni. Penat sangat)

4. Stress yang banyak di otak seperti masalah keluarga, kewangan dan lain-lain.

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba

6. Orang yang mempunyai penyakit Narcolepsy.


Anda percaya dengan fakta ini? Wallahua'lam...

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

3 Kata-Kata Tok Janggut Buat Sultan Kelantan



Sewaktu Inggeris menyebarkan fitnah mengatakan bahawa Tok Janggut telah menderhaka kepada Ke bawah Duli Sultan Kelantan suatu waktu dahulu, Tok Janggut dengan beraninya menjawab,

"Patik bukan penderhaka, Tuanku, tiada sekelumitpun di hati patik niat untuk menderhaka kepada Tuanku, apatah lagi melanggar titah perintah Tuanku. Tapi Inggeris sudah melampau, Inggeris telah menabur fitnah, Inggerislah yang menjadi dalang, merekalah yang sepatutnya dihukum. Mereka mereka-reka cerita dan mengatakan patik membunuh. Patik hanya mempertahankan nyawa patik Tuanku. Patik mempertahankan hak dan maruah patik. Salahkah patik apabila melawan Inggeris semata-mata mempertahankan agama Islam dan orang Melayu??Salahkah Patik Tuanku?? Patik tidak rela mereka menghina agama Islam dan menghina bangsa Melayu. Bahkan mereka telah menghina Tuanku sebagai Sultan di negeri ini. Mengapa patik pula yang dianggap penderhaka??

Patik hanya rakyat biasa yang tak sanggup melihat orang putih meludah dan menghina Islam, mereka menghina Tuanku di belakang Tuanku. Tetapi mereka berpura-pura baik dan taat di hadapan Tuanku. Mereka mengadu-domba rakyat sehingga kita semua berada di dalam kacau-bilau. Mereka memfitnah patik dengan menyatakan patik ingkar perintah Tuanku. Mereka memfitnah dengan menyatakan bahawa patik gila kuasa dan mengajak rakyat pasir puteh mengamuk. Tidak Tuanku, rakyat Tuanku tidak akan mengamuk tanpa usul periksa. Rakyat Tuanku taat kepada Tuanku. Mereka keluar kerana benci kepada Inggeris. Berani sanggup mati mempertahankan pasir puteh dan agama Islam. Alangkah tidak munasabahnya fitnah mereka itu. Mereka telah mengaburi mata Tuanku. Mereka menyebar surat siaran di seluruh kota bharu mengatakan patik penderhaka. Sehingga ramai yang menyangka patik ingin mengambil kuasa Tuanku. Siapakah patik untuk bertindak begitu. Patik cukup sedih apabila Tuanku mengisytiharkan patik seorang penderhaka.

Jika Tuanku ingin patik menyerah, patik akan menyerah. Hukumlah patik. Jika itu yang akan memuaskan hati Tuanku. Tetapi jika Inggeris yang meminta patik menyerah..patik tidak akan menyerah...biar hancur badan patik ditembusi peluru bedil Inggeris, patik tidak akan menyerah Tuanku. Patik dan orang-orang pasir puteh akan menentang Inggeris. Kami akan berjuang menyelamatkan bumi pasir puteh dari dijajah oleh Inggeris. Biar patik seorang, patik gempur juga.

Ampun Tuanku, patik hamba yang hina, taat setia hanya kepada Tuanku. Agama Islam patik junjung di atas batu jembala patik. Allah hu Akbar.

catatan : Tok Janggut syahid mempertahankan Pasir Puteh.


Sumber : affandimotivator


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Jumaat, 30 Oktober 2009

3 10 Most Fascinating Castles

1.Perched upon Marpo Ri hill, 130 meters above the Lhasa valley, the Potala Palace rises a further 170 meters and is the greatest monumental structure in all of Tibet. In 637 Emperor Songtsen Gampo decided to build this palace on a hill, and the structure stood until the seventeenth century, when it was incorporated into the foundations of the greater buildings still standing today. Construction of the present palace began in 1645 during the reign of the fifth Dalai Lama and by 1648 the Potrang Karpo, or White Palace, was completed. The Potrang Marpo, or Red Palace, was added between 1690 and 1694; its construction required the labors of more than 7000 workers and 1500 artists and craftsman. The Potala Palace was only slightly damaged during the Tibetan uprising against the invading Chinese in 1959. Unlike most other Tibetan religious structures, it was not sacked by the Red Guards during the 1960s and 1970s. As a result, all the chapels and their artifacts are very well preserved.


2.Mont St Michel France is situated on a quasi-island on the Normandy coast, near Brittany, which at high tide is almost entirely separated from the mainland. Only a narrow causeway, constructed in the 1880s preserves a link to the coast. Beware: the tide comes in quickly - many tourists have drowned attempting to cross the sandy bay. Unlike other castles in France, which began as defensive structures or pleasure palaces, Mont St Michel had its beginnings as a monastery. Today, the Castle attracts over four million visitors a year, far more than most castles in France and has been featured in numerous movies, cartoons, and even videogames.



3. Every castle in the world is unique in some way, no two are the same, but this one --even though it's rather small and humble compared to some-- is probably the only one in the world who is integrated in a cave, precisely the second largest cave system in Slovenia. Its name, Predjamski Grad, literally means "Castle in Front of the Cave."

The castle wasn't built in one go; first written records exist from 13th century, though the first part (left wing) was probably built in the first half of 12th century. Middle part was added in renaissance, and the right wing was build around 1570. Some things were added and changed later, but since 1990 renovation work is in progress, restoring it to the original 16th century look.



4. The most famous of three royal palaces built for Louis II of Bavaria, sometimes referred to as Mad King Ludwig, the Neuschwanstein it’s a royal palace in the Bavarian Alps of Germany. egun in 1869 and left unfinished at Louis's death in 1886, the castle is the embodiment of 19th century romanticism. In a fantastical imitation of a medieval castle, Neuschwanstein is set with towers and spires and is spectacularly sited on a high point over the Pullat River gorge.

The construction of the castle was carried out according to a well thought-out plan. The castle was equipped with all kinds of technical conveniences which were very modern, if not to say revolutionary at that time. Running water on all floors. There were toilets equipped with automatic flushing on every floor. A warm air heating system for the entire building. American tourists are already familiar with Neuschwanstein; the sleeping beauty Castle in DisneyLand, was modeled on it.



5. Matsumoto Castle, locally known as Matsumotojo, is one of the most complete and beautiful among Japan's original castles. It is also a good example of a so called "hirajiro", a castle built on the plain rather than on a hill or mountain. Matsumotojo's castle tower and smaller, second turret were built from 1592 to 1614 and were both well defended, as peace was not yet fully secured at the time. In 1635, when no more military threats existed, a third, barely defended turret for moon viewing was added to the castle.



6. Now located in Hunedoara, Romania, the Hunyad Castle was part of Principality of Transylvania, and it’s believed to be the place where Vlad III of Wallachia (commonly known as Dracula) was held prisoner for 7 years after he was deposed in 1462. The castle is a relic of the Hunyadi dynasty. It was built in Gothic style, but has Baroque and Renaissance architectural elements. It is a large and imposing building with tall and diversely colored roofs, towers and myriad windows and balconies adorned with stone carvings.



7. The Castle in Malbork was built in Prussia by the Teutonic Order as an Ordensburg. The Order named it Marienburg, literally "Mary's Castle". The town which grew around it was also named Marienburg, but since 1945 it is again, after 173 years, part of Poland and known as Malbork. The castle is a classic example of a medieval fortress, and is the world’s largest brick gothic castle. UNESCO listed the castle and its museum as World Heritage Sites in December 1997.



8. The oldest palace inspired by European Romanticism, the Pena National Palace in Portugal stands on the top of a hill above the town of Sintra, and on a clear day it can be easily seen from Lisbon. First built in the 15th century as a palace, it was later reconstructed and donated to the church as a monastery. An earthquake in 1755 ruined most of it, until Prince Fernando acquired it in 1838 rebuilt it. The style of the palace is an eclectic combination of the original and subsequent styles, plus Romantic, Bavarian, and Moorish architecture, plus an English garden.



9. Within the Wilhelmshöhe Hill Park which sits on one end of the city of Kassel, there stands what appears to be a medieval castle. However, the Löwenburg or "Lion's Castle" was ordered to be built by the Landgrave Wilhelm IX from Hessen Kassel (1743 -1821), the Walt Disney of his era, over a period of eight years between 1793 and 1801 as a romantic ruin. It was carefully designed by his royal court building inspector Heinrich Christoph Jussow who had gone to England specifically to study romantic English ruins and draw up a plan for the Landgrave's garden folly. Today scholars regard Löwenburg Castle ruins as one of the most significant buildings of its genre, in addition to being one of the first major neo-Gothic buildings in Germany.



10. Records, the biggest ancient castle, Prague Castle is about 570 meters in length and an average of 130 meters wide. The Czech Crown Jewels are kept here, and it was the place where the Czech kings, Holy Roman Emperors and presidents of Czechoslovakia and the Czech Republic have had their offices.


Sumber : oddee.com


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Khamis, 29 Oktober 2009

6 Rahsia Di Sebalik Sujud


Sujud melegakan sistem pernafasan. Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak menyedari mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Padahal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia.

Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya. Ulama' mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan kita digalakkan untuk bersujud lebih lama.

Antara hikmah lain ialah sujud dapat melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.

Bernafas ketika sujud pula boleh:


- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

- melegakan sakit hernia (burut)

- mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

- melegakan paru-paru daripada ketegangan.

- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.

- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

- meringankan bahagian pelvis.

- memberi dorongan supaya mudah tidur.

- menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

- pergerakan otot itu menjadikanya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.

- bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada kanser payudara.

- mengurangkan kegemukan.

- pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).

- organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

- mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekali gus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.

Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang.


Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna. Urat saraf tersebut akan dimasuki darah secukupnya hanya ketika kita bersujud. Subhanallah...


Sumber : sagasama



Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

2 Di Lantai Gersang (Episod Terakhir)


CERPEN OLEH : TRIPLE M

“Mengapa tuan sengaja mencampakkan mereka ke lembah yang hina, sedangkan tuan mampu menghalanginya. Tuan menunjuk mereka lorong gelap sehingga mereka terpaksa berdepan siksaan tadi.”
“Di saat mereka bertarung dengan maut pun, tuan masih tak mampu selamatkan mereka. Ini adalah petanda bagi apa yang berlaku awalnya.” Sepantas itu aku menangis lagi. Lebih sayu dan lebih hiba.
“Tuan hidup di bumi Allah. Tiada yang bebas. Semua adalah hamba-Nya, dan tuan lupa itu.”
“Tuan tak puas mengumpul harta dunia. Tuan lupa akan hak orang lain yang tuan simpan. Tuan lakukan maksiat setiap masa. Tuan ke rumah pelacuran, tuan meminum arak, berjudi. Tuan lalai dalam lautan nikmat Allah.”
“Ya Allah! Aku menyesal, ya Allah! Aku benar-benar menyesal…”
“Tuan membiarkan saja isteri tuan hanyut tanpa pendayung. Biarkan dia melakukan banyak perkara keji dan hina. Tuan juga membiarkan anak-anak tuan lemas dalam dosa yang sama. Di mana peranan tuan?”
“Tuan tidak mendidik mereka. Tuan abaikan tanggungjawab. Tuan abai suruhan Allah.” Lelaki itu menamatkan dialognya. Dia berpaling, memberikan isyarat tertentu kepada pembantu-pembantunya. Pembantu 1 meleraikan rantai di kaki dan tanganku. Pembantu 2 memadamkan unggun api yang masih lagi marak.
“Siapa kamu sebenarnya?”
“Sama seperti tuan, di persimpangan antara hidup dan mati. Ataupun terus begini.”
“Kini terpulang kepada kehendak Allah, samada mahu menghantar tuan ke tempat asal semula atau ke alam barzakh. Atau tetap di sini bersama kami.”

# # #

“Baik. Terima kasih encik.”
“Siapa?”
“Polis. Orang yang langgar ayah dah ditangkap.”
“Baguslah. Eh, kak tengok. Tangan ayah…”
“Doktor!”


...selesai


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Isnin, 26 Oktober 2009

7 Panduan Untuk Orang Islam Menyambut Perayaan Agama Lain


Garis Panduan ini disediakan untuk dijadikan rujukan dan panduan kepada masyarakat Islam dalam menyertai majlis perayaan orang bukan Islam supaya tidak berlaku perbuatan yang bertentangan dengan ajaran Islam. Ia juga boleh menjadi asas rujukan kepada agensi-agensi kerajaan yang berkaitan dalam menganjur majlis perayaan orang bukan Islam bersama dengan orang Islam supaya tidak berlaku perbuatan syubhat atau acara yang bercanggah dengan prinsip dan nilai-nilai Islam.

Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan telah mengadakan majlis-majlis perayaan sama ada di peringkat nasional, negeri, daerah dan lain-lain. Perayaan tersebut adalah Hari Raya Idul Fitri, Tahun Baru Cina, Depavali, Pesta Kaamatan, Hari Gawai dan juga Hari Krismas. Ia disambut melalui konsep penganjuran “rumah terbuka nasional”, bertujuan meningkatkan persefahaman dan sikap toleransi di kalangan masyarakat pelbagai kaum serta fahaman agama di negara ini.

Persoalan timbul di kalangan masyarakat Islam tentang apakah hukum turut merayakan perayaan agama lain. Ada pendapat yang mengatakan hukum merayakan hari perayaan agama lain adalah haram. Mereka bimbang perbuatan tersebut boleh menjejaskan akidah atau secara tidak langsung akan membawa kefahaman bahawa semua agama adalah sama.

Dalam mengatur hubungan antarabangsa, kaum dan agama di negara ini agar tidak menimbulkan kekeliruan dan prasangka dalam pergaulan khususnya bagi umat Islam, Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam dalam muzakarahnya pada 1 dan 2 Oktober 1970 yang secara khusus menyentuh mengenai rumah ibadat telah memutuskan;

“Pembesar-pembesar Islam tidak boleh merasmi pembukaan rumah-rumah ibadat orang-orang bukan Islam kecuali difikirkan kalau tidak berbuat demikian akan mendatangkan perpecahan dan permusuhan kaum dengan syarat tidak menyertai upacara ibadat dengan mereka”

Pada dasarnya terdapat dua pandangan berbeza dari sudut hukum tentang orang Islam turut merayakan hari perayaan orang bukan Islam. Pandangan yang membenarkan orang Islam merayakan hari perayaan orang Islam adalah berdasarkan pandangan berikut;

i. Kekeliruan dari sudut hukum tentang merayakan hari perayaan agama lain atau dalan konteks masa kini “rumah terbuka nasional” adalah berpunca daripada fahaman yang kurang jelas terhadap maksud merayakan atau mengucapkan ucapan selamat hari kebesaran kaum lain itu. Jika maksud merayakan itu adalah ikut serta berhari raya, merelai kekufuran orang bukan Islam dan bermuamalah dengan mereka atas nama agama mereka ia adalah bercanggah dengan ajaran Islam.

Sebaliknya jika merayakan hari perayaan kaum lain sekadar hanya ikut bercuti pada hari itu atau menyertai perayaan mereka atas tujuan merapatkan perhubungan sesama manusia maka ia adalah diluar daripada konteks meraikan akidah mereka atau merelakan agama mereka. (Hukum Merayakan Perayaan Kaum-kaum Bukan Islam, Dr. Abdul Hayei bin Syukor, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya)

ii. Menurut Dr. Ahmad al-Syarbashi seseorang Islam yang turut menyertai hari perayaan orang bukan Islam setelah memastikan majlis yang dihadiri itu tidak mengandungi perbuatan yang bercanggah dengan akidah atau upacara yang bercanggah dengan ajaran Islam seperti penyajian arak dan sebagainya (Dr Ahmad al-Syarbashi, Yas`alunaka Fid Din Walhayah, hal 390, jilid 4, Darul Jail, Beirut).

Hukum yang melarang orang Islam turut merayakan perayaan orang bukan Islam berdasarkan pandangan berikut;

i. Abu al-Qasim Hibbatullah bin Al-Hussain bin Mansur al-Tabari berkata, tidak harus bagi orang Islam menghadiri perayaan orang bukan Islam kerana kemungkaran mereka. (Ibn Qayyim Al-Jauziyah, Ahkam Ahl al-Zimmah, jilid 1, hal 156, Dar al-Kutub al-Ilmiah, Beirut)

ii. Menurut Fatwa Lajnah Daaimah, kunjungan terhadap perayaan orang bukan Islam tidak boleh dilakukan kerana ia akan melibatkan orang yang melakukannya kepada dosa. (al-Syeikh Ahmad bin Abdul Razak, Fatawa al-Lujnah al-Da`imah lil Buhuth al-Ilmiah wal Ifta`, jilid 3, hal 436, Dar al-Muaiyyad, Riyadh)

Berdasarkan persoalan hukum tersebut maka pihak yang menganjurkan majlis tersebut perlu meneliti adakah perayaan yang dianjurkan mempunyai unsur agama atau semata-mata bercirikan kebudayaan. Kedua-dua unsur ini perlu diteliti dalam memastikan sambutan perayaan tersebut tidak menyinggung sensitiviti keagamaan terhadap orang awam yang menyertainya.

TAKRIF

Simbul

Maksud simbul dalam garis panduan ini adalah sesuatu yang mewakili sesuatu yang lain, lambang, tanda (Kamus Dewan).

Ciri

Maksud ciri dalam garis panduan ini adalah sifat (unsur, tanda) yang khusus pada sesuatu (yang membezakannya dengan yang lain) (Kamus Dewan).

Tunduk

Maksud tunduk dalam garis panduan ini adalah kepala atau muka condong ke hadapan (Kamus Dewan).

Upacara

Maksud upacara dalam garis panduan ini adalah majlis menurut adat (kebiasaan, agama), kermaian atau peralatan (menurut adat) (Kamus Dewan).

Budaya

Maksud budaya dalam garis panduan ini adalah tamadun, peradaban, cara berkelakuan (berfikir dsb), kemajuan (akal budi), kebudayaan (Kamus Dewan).

Dakyah

Maksud dakyah dalam garis panduan ini adalah penyiaran (penyebaran) sesuatu ideologi (doktrin, pendapat dsb) untuk mendapat sokongan, propaganda (Kamus Dewan).

Mempersenda

Maksud mempersenda dalam garis panduan ini adalah mempermainkan (dengan gurau senda), memperolok-olokkan, mengejekkan (Kamus Dewan).

Sensitiviti

Maksud sensitiviti dalam garis panduan ini adalah perihal perihal sifat mudah merasai sesuatu (mudah tersinggung, bergerak balas dsb (Kamus Dewan).

Kriteria

Maksud kriteria dalam garis panduan ini adalah beberapa ukuran (asas pertimbangan) untuk menentukan nilai (Kamus Dewan).

KRITERIA PERAYAAN ORANG BUKAN ISLAM YANG BOLEH DIHADHIRI OLEH ORANG ISLAM

Dalam menentukan perayaan orang bukan Islam boleh dihadhiri oleh orang Islam beberapa kriteria utama perlu dijadikan garis panduan supaya ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Kriteria-kriteria tersebut adalah seperti berikut;

Majlis tersebut tidak disertakan dengan upacara-upacara yang bertentangan dengan akidah Islam.

Maksud “bertentangan dengan akidah Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan menyebabkan tercemarnya akidah umat Islam.

Contohnya;

i. menyertakan simbul-simbul agama seperti salib, memasang lampu, lilin, pokok krismas dan sebagainya.

ii. menyanyikan lagu-lagu bercirikan agama.

iii. meletakkan apa-apa tanda bercirikan agama pada dahi, atau tanda-tanda lain pada anggota tubuh.

iv. memberikan ucapan atau isyarat yang berbentuk pujian kepada agama orang bukan Islam.

v. tunduk atau melakukan perbuatan seolah-olah menghormati upacara agama orang bukan Islam.

Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang bertentangan dengan syarak.

Maksud “bertentangan dengan syarak” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan ajaran Islam yang diamalkan oleh masyarakat Islam.

Contohnya:

i. Memakai pakaian bewarna merah seperti santa claus atau pakaian lain yang melambangkan agama;

ii. Menghidangkan minuman atau makanan yang memabukkan dan seumpamanya;

iii. Mengadakan bunyi-bunyian atau hiasan seperti loceng gereja, pokok krismas, kuil atau memecah kelapa;

iv. Mengadakan acara yang berunsur perjudian, penyembahan, pemujaan, khurafat dan sebagainya.

Majlis tersebut tidak disertakan dengan “perbuatan yang bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” di negara ini.

Maksud “bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan nilai dan norma kehidupan masyarakat Islam Negara ini yang berpegang kepada ajaran Islam berdasarkan ahli sunnah wal jamaah.

Contohnya:

i. Percampuran bebas tanpa batas dan adab sopan;

ii. Berpakaian yang menyolok mata;

iii. Mendendangkan lagu-lagu yang mempunyai senikata berunsur lucah serta pemujaan;

iv. Mengadakan program seperti pertandingan ratu cantik, laga ayam dan sebagainya.

Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang boleh “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam”.

Maksud “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan menyingung perasaan umat Islam tentang kepercayaan dan amalan mereka.

Contohnya:

i. Ucapan-ucapan atau nyanyian berbentuk dakyah keagamaan bukan Islam;

ii. Ucapan-ucapan yang menghina umat Islam;

iii. Ucapan-ucapan yang menghina agama Islam;

iv. Persembahan yang bertujuan mempersendakan pegangan agama masyarakat Islam.

Pihak penganjur dan orang ramai diminta mendapatkan pandangan pihak berkuasa agama sebelum menganjur atau menghadiri majlis perayaan orang yang bukan beragama Islam.

Sumber : JAKIM

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Ahad, 25 Oktober 2009

17 Rahsia Di Sebalik Tulisan Anda


Tiap manusia ini mempunyai corak tulisan yang berbeza-beza. Walaupun ada yang cuba untuk meniru tulisan orang lain, tapi jika diperhatikan sebaik mungkin pasti ada perbezaannya. Dipercayai, melalui tulisan juga kita boleh belajar mengenali diri seseorang. Wah! Ini sudah bagus kan? Tapi ada syaratnya. Alah, bukannya susah. Tapi tulisan yang hendak di’baca’ itu mestilah ditulis dalam keadaan tenang. Seandainya ia ditulis dalam mood yang tak tenteram dan tergesa-gesa, mungkin tulisan itu lebih kotor dan hodoh.. Itu tak boleh dikira kerana bentuk tulisan yang tergambar itu bersifat sementara saja.

[Tulisan berubah-ubah]
Ada orang yang bentuk tulisannya tidak pernah berubah-ubah sejak dari dulu lagi. Ha..itu menandakan bahawa dia juga seorang yang sukar untuk berubah. Maknanya dia lebih suka mengekalkan personaliti dirinya yang sedia ada sejak dulu. Sebaliknya jika tulisannya sering berubah-ubah, bermakna dia sentiasa mengalami pembentukan dan pembangunan personaliti dirinya malah dia juga bersikap individual. Dari segi membuat sebarang keputusan, orang yang tulisannya tidak berubah sejak dulu lagi lebih tetap pendirian dan lebih tegas. Manakala mereka yang sering berubah corak tulisan mereka dikatakan lebih mudah untuk berubah fikiran. Bukan bermaksud mereka ini tidak berpendirian langsung tapi keputusan mereka itu masih boleh dipengaruhi oleh orang lain.

[Kecondongan tulisan]
Tegak - Sekiranya tulisannya itu tegak saja bermakna dia seorang yang rajin, bertanggungjawab, pandai bergaul dengan orang lain dan sikapnya amat menyenangkan. Dia juga mampu membuat keputusan dengan wajar dan tepat.

Condong ke kanan - Orangnya bersikap terbuka sama ada dalam pergaulan biasa atau hubungan cinta. Namun dia ini juga sentiasa memerlukan bantuan dan tunjuk ajar daripada orang lain dalam apa juga yang dilakukannya. Dalam erti kata lain, mereka ini kurang yakin dengan tindakan yang diambil dan memerlukan pendapat dan pandangan orang lain untuk menyakinkan diri mereka sendiri. Mereka juga mudah ditimpa perasaan cepat bosan jadi sebab itu cukup pantang kalau mereka kena tunggu lama!

Condong ke kiri - Dia ini seorang yang sensitif walaupun mungkin dari segi luaran nampak dia ini seolah-olah tak kisah sangat. Selain itu, dia juga seorang yang amat berhati-hati dalam apa juga yang dilakukannya kerana dia tidak mahu timbulnya sebarang penyesalan di kemudian hari nanti. Walau bagaimanapun jangan tak tahu, mereka ini seorang yang cukup setia kepada orang yang dicintainya! Cayalah!

[Saiz tulisan]
Besar - Ini menandakan dia seorang yang kurang matang namun dia inginkan orang lain mengikut caranya. Sebab itu mungkin akan timbulnya perselisihan dengan orang sekeliling. Bahkan dia juga amat gembira jika ada orang yang memandang tinggi terhadap keupayaan dirinya.

Kecil - Bentuk tulisan kecil ini menandakan dia seorang yang berfikiran jauh dan bersikap akademik. Selain itu dia juga sebenarnya seorang yang sensitif dan mudah tersentuh jiwanya.

Semakin lama semakin besar - Jika dilihat, mulanya saiz tulisannya taklah besar sangat tapi semakin banyak dia menulis, saiznya bertambah besar. Ini menandakan dia seorang yang berfikiran terbuka tetapi agak kurang berhati hati dalam tindakannya.

Semakin kecil - Ha.. ini pula membawa maksud bahawa dia seorang yang cukup berhati hati tetapi suka menyimpan rahsia. Tapi awas, dia mungkin sanggup berbohong untuk menutup kesalahan dirinya. Kata orang, bohong sunat!

[Bentuk tulisan]
Lebar - Ia menandakan bahawa dia seorang yang aktif dan suka melibatkan diri dalam pelbagai persatuan dan pertubuhan. Selain itu dia juga gemar mengembara sambil bercuti. Tapi nampaknya dia ini kurang bijak dalam menjaga hati teman-teman.

Tulisan kurus - Ternyata dia akan melakukan perkara-perkara yang hanya digemarinya saja.

Tulisan bersegi empat - Otak matematik rupanya dia ni.

Tulisan bulat - Ini menandakan dia seorang yang suka bergaul dan penyayang.

Bersambung - Pemikirannya berdasarkan logik.

Bercerai cerai - Segala tindakannya lebih cenderung mengikut gerak hatinya saja!

[Jarak tulisan]
Tulisan jauh - Sekiranya dia mempunyai jarak antara tulisan agak jauh, bermakna dia sukar didekati dan tak suka orang lain terlalu rapat dengan dirinya. Bukan apa, jika dia mungkin akan bersikap mengongkong atau bergantung pada orang-orang yang rapat dengan dirinya itu.

Tulisan rapat - Memang mudah untuk berdampingan dengan dia ini kerana dia juga berfikiran terbuka.

[Ruangan di tepi]
Perhatikan ruang yang ditinggalkan pada muka surat itu. Sekiranya :
Ruang kiri kanannya sama, jarak ruang di kiri dan kanan muka surat itu adalah sama besarnya -Itu bermakna dia seorang yang berfikiran optimistik.

Ruang muka surat sebelah kiri kecil - Itu menandakan dia seorang yang amat sensitif sebenarnya!

Ruang muka surat kanan kecil - Sememangnya dia seorang yang rajin namun sukar membuat pertimbangan yang sewajarnya.

Penuh satu muka surat - Ternyata dia seorang yang amat tegas dan mempunyai banyak ide bernas yang boleh dikongsi bersamanya


Sumber : supervain.com


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Jumaat, 23 Oktober 2009

7 Kasih Najwa (Episod 2)


CERPEN OLEH : TRIPLE M

Teman itulah memberinya tempat untuk menginap dan juga pekerjaan sebagai kerani di sebuah syarikat berdekatan dengan tempat kerja Hana sebagai agen menjual insuran. Sesungguhnya Najwa berasa amat gembira dan bersyukur kerana nekadnya untuk datang ke Kuala Lumpur tidak berhadapan sebarang masalah, malah dia amat seronok dengan kerjanya. Walaupun pendapatan yang diterima tidaklah sebesar mana, dia ternyata amat puas. Biarlah dia hidup sendiri berjauhan dengan ibunya, biarlah dia hendak hidup berdikari. Kini, lima bulan berlalu. Hanya dalam tempoh sependek itu, jiwanya merapuh. Tiba-tiba saja wajah ibunya terawang di ruang mata. Bagaimanakah keadaan orang tua itu? Entah sihat entahkan tidak. Kali terakhir Najwa bersama ibunya, orang tua itu sihat-sihat saja. Setelah teruk dibebani kerinduan itu, dan terkesan oleh pujukan si Hana, Najwa bertekad hendak pulang. Ya, dia mahu kembali ke kampung halamannya. Dia mahu berjumpa ibunya, mencium tangannya dan mendakapnya seerat mungkin. Dia mahu melepaskan perasaan rindunya. Dan dia mahu menebus segala dosa dan kesilapan yang dilakukannya itu.

# # #

“Ikan masak asam pedas ni memang Madiha suka.”
Ujar Najwa sambil memasukkan ikan pari yang telah dipotong-potong ke dalam periuk. Kuah yang padat dengan isi digaul perlahan-lahan. Api dapur dikecilkan sedikit, kemudian menutup periuk itu. Dia merapati Mak Sailah yang sibuk memasukkan beras ke dalam sarung ketupat.
“Memang. Orang lain makan ketupat dengan kuah lodeh, dia tak suka.”
“Assalamualaikum.”
“Waalaikumussalam. Jua cuba tengok siapa tu. Macam adik kau saja.”
Najwa segera ke anjung rumah, menyambut Najla dan Madiha yang baru keluar dari sebuah kereta sapu. Menyedari anak-anaknya itu balik untuk menyambut Hari Raya Korban, Mak Sailah cepat-cepat mendapatkan mereka. Ditinggalkan saja sarung ketupat yang sedang diisi beras itu. Mereka berpelukan sampai mengalirkan air mata. Najwa cuma memerhati saja di sisi mereka. Dia tersenyum kecil. Mak Sailah bersembang panjang dengan Najla dan Madiha. Mungkin banyak sungguh cerita yang ingin diceritakan. Tiba-tiba Mak Sailah memberi isyarat kepada Najwa supaya segera ke dapur. Rupanya dia terlupa menjaga asam pedas yang dimasaknya tadi. Najwa memasang telinga, mendangar perbualan mereka. Rancak benar sehingga tercetus tawa kecil. Sebelum ini Najwa tidak pernah melihat ibunya seronok begitu. Selama tinggal berdua di rumah itu, ibunya jarang hendak bergurau dengannya. Bisik hati kecil Najwa, mungkin ibunya lebih menyayangi adik-adiknya berbanding dirinya. Sekejap saja air mukanya berubah. Dia mula dipagut cemburu. Hatinya meronta pedih seolah-olah dipinggirkan ibunya. Dia keseorangan di dapur, sedangkan ibu dan adik-adiknya berseronok di ruang tamu.
“Jua, tolong buatkan air untuk adik-adik kau ni. Penat dia orang duduk lama dalam bas tadi.”
Ah, bertambah pedih lagi hati Najwa. Memang benar ibunya amat sayangkan Madiha dan Najla. Apa salahnya jika mereka masuk ke dapur ni dan buat sendiri air itu? Bukan jauh pun UPM tu? Penat sangatkah? Boleh pula bergelak ketawa tadi? Macam-macam prasangka hati Najwa. Dia berasa ibunya dan adik-adiknya tidak menghargai langsung pengorbanan yang dilakukannya. Dia sanggup membantutkan masa depannya semata-mata hendak membantu Madiha dan Najla berjaya dalam pelajaran. Kini kedua-duanya sudah berjaya menjejakkan kaki di menara gading. Madiha di tahun akhir manakala Najla di tahun satu. Masing-masing mengambil bidang pengajian yang sama iaitu Pengurusan dan Pentadbiran Pertanian. Ya, mereka sudah melupainya! Najwa berasa amat sedih. Hari Raya ini tidak bermakna lagi baginya. Dia tidak dihargai pun. Kasih sayang ibu hanya buat Najla dan Madiha. Bila malam menyinggah, Najwa semakin tertekan. Ibunya menyiapkan tempat tidur yang istimewa buat mereka. Kalau boleh tidak mahu ada walau secubit habuk sekalipun. Seperti biasa khidmat Najwa diperlukan. Dia menurut dengan penuh patuh biarpun hatinya berbungkam dengan kesedihan dan cemburu yang teramat. Dia mengakui sebelum ini mereka tidak pula mendapat layanan sebegitu. Barangkali ibunya cuba menyembunyikan sifat pilih kasih demi menjaga hatinya. Tetapi hari ini, ibunya tak berjaya lagi membendung perasaan itu. Dia melepaskannya puas-puas hingga menyebabkan Najwa makan hati. Ah, Najwa tidak mahu kisah perkara itu. Yang pasti dia amat terluka hari ini. Hari yang menyatukan mereka sekeluarga, tetapi dia merasa dirinya disisihkan. Di hadapan ibu, Najla dan Madiha, Najwa bijak mengawal perasaan. Dia berjaya sembunyikannya. Dia tahu tidak ada guna untuk dia memberontak pun. Dia sedar kini statusnya ibarat kaca saja. Najla dan Madiha intan, berlian dan permata bagi ibunya. Tambahan pula pelajarannya tidak sebagus adik-adiknya. Biarlah dia memendamnya, hingga tiba waktu yang sesuai untuknya memulakan kehidupan baru.


...bersambung


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Khamis, 22 Oktober 2009

18 Rahsia Huruf Pertama Nama Anda


A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri

O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kreatif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.

Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.
baca buleh percaya jangan..


Walau apa pun ni hanyalah utk suka2 jer..betul atau salah tu hanya kita jua yang tau...

Sumber : forum.tentangcinta.com



Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Rabu, 21 Oktober 2009

4 Rahsia Di Sebalik Berwuduk


1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini'.

Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.


2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini'.

Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.


3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlahkamu dengan, 'Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini'.

Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan .


4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini'.

Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri .


5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,'Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu'.

Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.


6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,'Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini'


Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.


7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.'Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim'.

Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali..


8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,'Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat- tempat maksiat'.

Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.


Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmahnya yang tersendiri.

Pernahkah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?

Pernahkah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

7 Golongan Lelaki Ditarik Oleh Perempuan Ke Neraka


Pertama:- Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji Al-Quran dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat... ..tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anak perempuannya ke neraka.

Kedua:- Suaminya
Apabila seorang suami tidak mempedulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri... ... walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya ke neraka.

Ketiga:- Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah meninggal dunia, tanggungjawab menjaga maruah wanita tersebut jatuh kepada abang-abangnya... ..jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiarkan sahaja sehingga dia melencong dari ajaran ISLAM ... .tunggulah tarikan adiknya ke neraka di akhirat nanti.
Keempat:- Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu berkenaan kelakuannya yang haram di sisi Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di Akhirat kelak.... ... nantikan tarikan ibunya ke neraka.

Oleh itu kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat... maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenarnya selaras dengan firman ALLAH S.W.T.:-

"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLI MU DARI API NERAKA, DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA DAN BATU-BATU... .."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda... kasihankanlah mereka dan diri kamu sendiri...... jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan seikhlasnya..

Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA-NYA...

Sumber: Islam.net

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Sabtu, 17 Oktober 2009

5 Pelbagai Teknik Mengikat Tali Kasut

Sobahal khayr...diharap anda semua dalam keadaan yang sihat sentiasa. Biasanya bagi yang memakai kasut bertali akan mengikatnya dengan 1 cara. Mungkin kerana ia lebih mudah dan cepat lebih2 lagi ramai yang telah terbiasa dengan cara begitu sejak di bangku sekolah. Sedarkah kita sebenarnya terdapat pelbagai cara untuk kita mengikat tali kasut. Ha, kali ni admin nak berkongsi dengan kalian tentang teknik2 mengikat tali kasut yang pelbagai. Lepas ni boleh la kita menukar selera fesyen tali kasut pulak ye. Layan jek...








Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Jumaat, 16 Oktober 2009

14 Cara Mengenal Kasut Kulit Babi

Sekarang ini terdapat pelbagai jenis barangan kulit seperti kasut, beg tangan dan sebagainya yang diperbuat daripada kulit babi. Biasanya barangan daripada kulit babi ini tidaklah mahal mana harganya kalau dibandingkan dengan barangan dari kulit binatang lain. Barangan kulit babi ini terdapat di mana-mana sebenarnya termasuklah di kompleks beli-belah.

Antara cara untuk kenal pasti barangan yang diperbuat daripada kulit babi ialah :

1. Tengok dan perhatikan betul-betul struktur kulit yang digunakan. Oleh sebab struktur kulit babi adalah sangat berbeza dengan kulit binatang lain, maka ia sangat mudah untuk dikenalpasti. Struktur kulit babi ini ada 3 TITIK DALAM SATU TOMPOKAN TITIK-TITIK. Cuba belek dan perhatikan, kalau ada 3 titik bertompok-tompok pada kulit tu, maka memang sah, itu adalah kulit babi. Jadi, jangan gatal tangan main beli je. Walaupun harganya mungkin jauh lebih murah dari barangan kulit lain, tapi janganlah sekali-kali tertipu. 3 titik tompokan itu adalah seperti ini:


2. Harga barang kulit babi ni biasanya lebih murah dari barangan daripada kulit binatang lain.


3. Biasanya kulit babi ini digunakan pada lapisan dalam sesuatu produk. Contohnya kalau kasut, kulit babi biasanya diletakkan pada bahagian dalam kasut tersebut sebab struktur kulit babi ini agak lembut.


4. Kulit babi ini paling banyak digunakan dalam pembuatan kasut untuk kanak-kanak perempuan dan kasut perempuan dewasa pun banyak juga. Lagi satu, kuilt babi juga banyak digunakan untuk membuat sandal untuk lelaki.




Haa anda bagaimana? Ada ke yang pernah terbeli barangan (kasut, handbag dll) yang diperbuat daripada kulit babi? Semoga kita dilindungi oleh Allah Taala. Saya harap kita semua akan lebih berhati-hati sebelum membeli sesuatu barangan.

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

2 Ujana Mustika (Taman Terindah)


Puisi Oleh : Triple M


Si Pergam Berambalan Di Tawangan

Merasa Aman Tanpa Hakad

Tiada Rengat Berbuku Di Hati

Bak Sang Bandu Dalam Rubsyahnya



Sebelum Si Emas Merah Berandun

Telah Mencita Berangta Sesama

Tapi Terpaksa Berparak Jua

Walau Diserenta
Walau Berbika

Di Gurab Yang Digurap Guntur Dan Gurda

Dan Bertaru-Taru Di Hati Disambat Perencam



Kini Si Emas Merah Telah Balit

Terluahlah Berangti Terpendam

Meriut Di Bawah Randi Yang Berumbai

Di Ujana Mustika Itu


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Khamis, 15 Oktober 2009

8 Rahsia Kelebihan Ais


Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.

*
Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

*
Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini.

*
Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.

*
Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

*
Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.

*
Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.

*
Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.

*
Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.

*
Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

*
Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.

*
Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.

*
Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.

*
Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit.

*
Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat.

*
Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

*
Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.

*
Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.

*
Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu Intan.

*
Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh.

*
Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.

*
Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.

*
Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.

*
Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.

*
Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.

*
Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.

*
Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah.

*
Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.

*
Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Rabu, 14 Oktober 2009

3 Kebaikan Duduk Iftirash (Tahiyyat Akhir)


Assalam... Kali ni Triple M nak kongsi info tentang kebaikan duduk iftirash atau duduk ketika tahiyyat akhir. Kebanyakan kita tidak mengetahui kebaikannya dari segi kesihatan. Kalau kita lihat gambarajah refleksologi di atas, kita dapati kaki kanan mendapat tekanan di bahagian atas dan kaki kiri kita dapat tekanan di bawah & tengah kaki. Duduk iftirash ni memberi tekanan refleksologi yang menyeluruh. Tapi bagi orang yang tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat tekanan refleksologi untuk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian – Brain, Neck, throat, heart, voice sinus, pituitary glands dan sebagainya seperti dalam gambarajah). Ini merugikan!!

Eloklah kita cuba duduk secara iftirash yang sempurna semoga kita dapat pahala kerana mengikut sunnah dan juga kesihatan yang menyeluruh melalui ‘indirect reflexology excersize’ utk bahagian kritikal – brain, neck, throat dan sebagainya.

Dari Abu Hamid al-Sa`idi ra., katanya:

Aku melihat Nabi Muhammad saw apabila Baginda duduk pada rakaat yang kedua (Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk iftirash)-Hadith sohih riwayat al-Bukhari.

Pengajaran dari hadith:

1. Disunatkan duduk iftirash pada tahiyyat pertama.
2. Duduk iftirash juga disunatkan semasa duduk antara dua sujud dan ketika duduk istirahah iaitu duduk sesudah bangkit dari sujud yang kedua (Mustika Hadith)
3. Amalan duduk iftirash adalah sunnah Rasul saw dan apabila kita mengamal dan menyampaikannya kepada orang lain untuk mengamalkannya adalah mendapat pahala dan keberkatan dari Allah SWT
4. Amalan-amalan Rasul saw adalah bercahaya dan boleh mendekatkan diri seseorang kepada Allah SWT.

Selamat beramal dan menyampaikannya.Wallahua'lam..

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

Selasa, 13 Oktober 2009

2 Manusia Dalam 5 Alam


Segala puji bagi Allah S.W.T yang mana telah mencipta bumi dan langit, bumi itu pula berlapis, dan langit itu bertingkat walaupun kita tidak dapat lihat dengan mata kasar.. Begitu juga dengan manusia yang hidupnya itu akan melalui alam-alam, yang bermula dengan penciptaan datuk moyang kita Nabi Adam A.s hingga ke alam barzakh sebelum kita ke alam yang abadi iaitu kekal di Syurga.

Berapa alam yang manusia akan lalui sebenarnya?

Alam yang pertama

1. Alam yang kita lalui di sulb ayah.
2. Kemudian berpindah ke dalam Rahim ibu.

“Dan ketika Tuhan kamu menjadikan keturunan Adam dari punggungnya, dan Tuhan mengambil kesaksian dari mereka dengan berkata: Bukankah Aku ini Tuhan kamu? Mereka berkata: Bahkan! Kami menjadi saksi, bahwa kamu nanti di Hari Kiamat tiada dapat mengatakan, bahwa kami ini lalai dari perkara itu”(Surah Al-A’raaf ayat 172)

Jelaslah di ayat ini, yang mana Allah S.W.T telah menyatakan kisah Hari Mitsaaq (hari perjanjian) yang mana kita zuriat Nabi Adam A.s telah pun berjanji untuk mengakui keesaan dan ketuhanan Allah S.W.T

Alam yang manusia akan telah pun lalui di alam yang mana masanya sejak Allah Ta’ala mencipta Adam A.s dan membekalkan zuriat di tulang punggungnya yang penuh keberkatan.

Alam yang kedua

Alam yang kita menjalani hidup di dunia.
Ibnul Jawzi telah membahagikan peringkat-peringkat umur itu kepada lima kategori:

1. Masa kanak-kanak: iaitu dari peringkat umur bayi hingga seseorang itu mencapai umur lima belas tahun.

2. Masa muda: iaitu dari peringkat umur lima belas tahun (15), hingga umur tiga puluh lima tahun (35).

3. Masa dewasa: iaitu dari peringkat umur 35 tahun, hingga 50 tahun.

4. Masa tua: iaitu dari peringkat umur 50 tahun hingga umur 70tahun.

5. Masa tua Bangka, iaitu dari peringkat umur 70 tahun hinggalah ke akhir umur yang dikurniakan Tuhan.

Mengapakah para Ulama telah membahagikan umur-umur manusia hingga sedemikan peringkat? Apa yang kita sebagai manusia -lebih lebih lagi umat Islam dapat mempelajari dari pembahagian ini?

Kerana di alam yang kedua inilah alam yang tidak kekal alam yang manusia diminta untuk beramal dan diuji, amalan kita di ambil kira dihisab, oleh itu, maka elok kita mengenal pasti peringkat mana yang harus kita mula mendidik dan anak-anak kita mula beramal. Bukan kah Nabi Muhammad S.A.W telah memesan umat Islam:

“Kedua kaki anak Adam itu akan tetap berdiri di hadapan Tuhannya pada Hari Kiamat, sehingga selesai ditanya tentang empat perkara”

1. Tentang umurnya, untuk apa dihabiskan.
2. Tentang masa mudanya, untuk apa dipergunakan.
3. Tentang hartanya, dari mana diperolehi dan untuk apa dibelanjakan.
4. Tentang ilmunya, apa yang sudah dibuat dengannya.

Alam yang ketiga

Di alam Barzakh, ketika kita di kubur.

Bermulanya dari masa manusia keluar dari dunia ini dengan menempuhi mati hinggalah ia dibangkitkan dari kubur.

Siksaan kubur

Siksaan Kubur adalah HAK iaitu benar, sepertimana Rasulullah s.a.w pernah berpesan. Dan beliau telah mengkhabar pada umatnya, “Kebanyakan siksa kubur disebabkan tiada memelihara diri dari kencing.”

Nabi juga berpesan supaya kita memohon pada Allah Ta’ala supaya dihindarkan dari siksaan kubur. Alam yang Allah S.W.T telah nyatakan dalam firmannya:

“Dan di hadapan mereka terdapat Barzakh, hinggalah ke hari mereka dibangkitkan.”(Al-Mu’minun: 100)

Di alam ini, walau jasad musnah kecuali para wali-wali Allah S.W.T ditelan bumi dek zaman, tetapi roh manusia itu kekal di alam Barzakh. Di alam yang mana manusia lalui antara alam Dunia dan alam Akhirat di masa antara dua tiupan.

Alam yang keempat

Di Padang Mahsyar

Bermulanya daripada kebangkitan manusia dari kuburnya untuk menerima pengadilan Tuhan, sehinggalah kepada masuknya ahli syurga ke syurga, dan masuknya ahli neraka ke dalam neraka.

“ Dan ditiupkanlah pada sangkakala, maka mereka pun bangun dari kubur masing-masing, lalu datang kepada Tuhan mereka dengan berbondong-bondong.”(Yassin:51)

Mizan (Amalan ditimbang)

Di alam ini, umat manusia akan melalui saat genting, mereka akan menuju ke padang Mahsyar supaya amalan mereka dihitung oleh Allah S.W.T, bahkan amalan mereka akan di timbang, sebagaimana firman Allah Taa’la:

“ Dan neraca pada hari itu tepat, maka barangsiapa yang berat timbangannya (kebaikan), niscayalah mereka itu menjadi orang-orangyang beruntung. Dan barang siapa yang ringan timbangannya, niscayalah mereka itu adalah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka tiada mempercayai keterangan-keterang an Kami.” (Al-A’raf:8-9)

Di titian Shirath

Setelah itu manusia akan melalui Shirath (jambatan), yang mana ianya dipasang di atas muka jahannam, seperti diriwayatkan, Shirath itu lebih tajam dari pedang dan lebih halus dari rambut, tatkala itu manusia akan melaluinya menurut kadar amalan masing-masing.

a. Ada yang umpama kilat ketika melintasi titian Shirath. Ada yang umpama angin. Ada yang seperti burung atau kuda.
b. Begitu juga ada yang merangkak dan ada yang dijilat api, dan yang ada terjerumus ke gaung nereka.

Di telaga Nabi Muhammad S.a.w (Haudh)

Setelah terlepas dari titian Shirath, tatkala itu umat manusia yang beriman akan menghampiri Haudh (telaga) Rasulullah S.a.w dan sekali teguk saja segala haus dan dahaga akan hilang. –Supaya Allah mengurniakan pada kita seteguk dari cawan Rasulullah S.a.w- Air dari Haudh itu lebih putih dari susu, lebih manis dari madu.

Pesanan Rasulullah S.a.w

“Siapa yang melepaskan dari seorang Muslim satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia, niscaya Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan Hari Kiamat. Siapa yang menutup rahsia (keburukan) seorang Muslim, niscaya Allah akan menutup rahsianya di dunia dan akhirat.”

Dan marilah kita hayati kata mutiara dari Rasulullah S.a.w sebagai pedoman untuk kita tempuhi alam yang keempat ini, dan kita mengharapkan Syafaat dari Baginda S.a.w disaat itu sepertimana kita mengharapkan Syafaat serta Wasilah. Beliau setiap kali kita membaca Doa azan, “Wahai Tuhanku yang mempunyai seruan yang sempurna ini dan sembahyang yang akan didirikan ini, berikanlah dengan limpahan kurniaMu kepada Muhammad Wasilah(kedudukan yang paling tinggi dalam syurga) dan keutamaan serta limpahkanlah kepadanya Maqam yang terpuji yang Engkau telah janjikan baginya.”

Alam yang Kelima

Di negeri Abadi (Syurga dan Neraka)

Di alam ini, adalah masa kemasukan ahli neraka dan kemasukan ahli syurga ke syuga buat selama-lamanya yang tiada hujung dan penghabisannya.

Bukankah Nabi Muhammad S.a.w diutuskan untuk membawa rahmat untuk alam-alam, namun begitu ada yang telah mengingkari risalah yang diutuskan oleh Allah S.w.t. Maka balasan buat oleh yang telah mendustakan Nabi dan tidak beriman, maka balasan mereka seperti tertera dalam Al-Quran:

“ Maka Aku memperingatkan kamu akan api yang bernyala. Tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang jahat. Yang mendustakan (kebenaran) dan yang membelakangkan.”(Al-Lail: 14-16)

Telah Allah ciptakan neraka itu dengan mempunyai tujuh pintu. Sebagaimanayang tersebut di dalam Al-Quran:
“Neraka itu mempunyai tujuh pintu, tiap-tiap pintu daripadanya ada bahagian yang sudah ditentukan.”

Nama-nama pintu dan tingkat neraka:

1. Jahannam
2. Saqar
3.Lazha
4.Huthamah
5. Sa’iir
6.Jahim
7. Hawiyah

Semua lapisan neraka yang tujuh itu telah diasak dengan berbagai-bagai penyiksaan yang berat, hukuman yang dahsyat serta penghinaan yang terkeji. Kami memohon Allah Ta’ala, agar Dia melindungi kami sekalian dari siksaan api neraka dan melindungi datuk-nenek kita, kekasih-kekasih kita dan semua kaum Muslimin.

Syurga buat mukmin

Alam syurga yang mana telah dijanjikan buat orang-orang yang beriman dan bertaqwa. Bukankah Allah S.w.t telah mengkhabarkan kepada kita : “ Dan pimpinlah orang-orang yang bertaqwa (memenuhi kewajiban) ke dalam syurga berbondong-bondong, sehingga apabila mereka mendatanginya, dibukakan pintu-pintunya, dan penjaga-penjaganya berkata: Selamat sejahtera untuk kamu! Kamu telah melakukan yang baik, maka masuklah kamu ke dalamnya buat selama-lamanya.” (Az-Zumar:73)

Syurga yang mana Nabi Muhammad S.a.w penah bersabda: “ Berfirman Allah Ta’ala: Aku sediakan untuk hamba-hambaKu yang saleh sesuatu yang tiada pernah:

a.dilihat oleh mata.
b. didengar oleh telinga
c. tiada telintas di hati sesiapa pun.

Nikmat-nikmat di syurga:

Bayangkan, segala nikmat yang berlaku didunia ini, tiada bandingannya di Syurga, yang penuh dengan nikmat-nikmat yang hebat diantaranya:

1. Mereka ahli syurga: bersandar di atas permaidani yang sebelah dalamnya diperbuat dari sutera.
2. Ada gadis-gadis sopan santun, belum pernah disinggung oleh manusia dan jin, dan mereka itu bagaikan permata delima dan mutiara.
3. di syurga An-Naim: ada sofa yang bertatahkan emas dan batu permata.
4. Mereka tiada merasa pening kepala atau mabuk.
5. Bidadari-bidadari yang bemata bulat jelita.
6. Tiada matahari yang berhawa panas dan bulan yang berhawa dingin.
7. Air mata Salsabil.
8. Mereka memakai pakaian dari sutera halus.

Nikmat yang besar selepas masuk ke syurga:

Melihat Allah S.w.t

Syurga-syurga yang sediakan ini, ada lapan pintu, dan ianya berbeza dari satu yang lain dan antara satu darjat dengan darjat yang lain sama seperti antara langit dan bumi.Darjat yang paling tinggi ialah Syurga FIRDAUS yang mana diatas nya terletak Arasy Allah S.w.t dan orang-orang beriman tatkala itu dilimpahi berbilang-bilang nikmat, sehingga ditanya pada mereka: Apakah ada sesuatu yang lain yang kamu mahukan Aku tambahkan? Mereka menjawab:

a. bukankah Engkau telah memasukkan kami syurga
b. dan menyelamatkan kami dari api neraka?

Kemudian Hijab pun terangkat. Maka pada ketika itu, tiada sesuatu yang diberikan kepada kamu lebih utama daripada nikmat melihat kepada Wajah Tuhan Azzawajalla.

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.
 

FIKRAH PUTERA ISLAM Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates