Rabu, 21 Oktober 2009

7 Golongan Lelaki Ditarik Oleh Perempuan Ke Neraka


Pertama:- Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji Al-Quran dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat... ..tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anak perempuannya ke neraka.

Kedua:- Suaminya
Apabila seorang suami tidak mempedulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri... ... walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya ke neraka.

Ketiga:- Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah meninggal dunia, tanggungjawab menjaga maruah wanita tersebut jatuh kepada abang-abangnya... ..jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiarkan sahaja sehingga dia melencong dari ajaran ISLAM ... .tunggulah tarikan adiknya ke neraka di akhirat nanti.
Keempat:- Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu berkenaan kelakuannya yang haram di sisi Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di Akhirat kelak.... ... nantikan tarikan ibunya ke neraka.

Oleh itu kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat... maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenarnya selaras dengan firman ALLAH S.W.T.:-

"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLI MU DARI API NERAKA, DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA DAN BATU-BATU... .."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda... kasihankanlah mereka dan diri kamu sendiri...... jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan seikhlasnya..

Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA-NYA...

Sumber: Islam.net

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

7 Komentar:

 1. good info...jadi lelaki mesti ada tanggungjawab....

  BalasPadam
 2. pmpuan pon kene jg diri...supaye lelaki2 itu x ditarik same msuk neraka...

  BalasPadam
 3. Kesian kan kat orang lelaki kan...kan..kan...

  BalasPadam
 4. Salam... bukan senang menjadi lelaki... patutlah bila pembahagian harta pusaka, lelaki pun dapat lebih berbanding perempuan ;)

  BalasPadam
 5. botul umi..faraid namanye tu...'asobah binafsih..

  BalasPadam
 6. alhamdulillah.. my dad is not like that.
  :)

  BalasPadam

 

FIKRAH PUTERA ISLAM Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates