Ahad, 25 Oktober 2009

17 Rahsia Di Sebalik Tulisan Anda


Tiap manusia ini mempunyai corak tulisan yang berbeza-beza. Walaupun ada yang cuba untuk meniru tulisan orang lain, tapi jika diperhatikan sebaik mungkin pasti ada perbezaannya. Dipercayai, melalui tulisan juga kita boleh belajar mengenali diri seseorang. Wah! Ini sudah bagus kan? Tapi ada syaratnya. Alah, bukannya susah. Tapi tulisan yang hendak di’baca’ itu mestilah ditulis dalam keadaan tenang. Seandainya ia ditulis dalam mood yang tak tenteram dan tergesa-gesa, mungkin tulisan itu lebih kotor dan hodoh.. Itu tak boleh dikira kerana bentuk tulisan yang tergambar itu bersifat sementara saja.

[Tulisan berubah-ubah]
Ada orang yang bentuk tulisannya tidak pernah berubah-ubah sejak dari dulu lagi. Ha..itu menandakan bahawa dia juga seorang yang sukar untuk berubah. Maknanya dia lebih suka mengekalkan personaliti dirinya yang sedia ada sejak dulu. Sebaliknya jika tulisannya sering berubah-ubah, bermakna dia sentiasa mengalami pembentukan dan pembangunan personaliti dirinya malah dia juga bersikap individual. Dari segi membuat sebarang keputusan, orang yang tulisannya tidak berubah sejak dulu lagi lebih tetap pendirian dan lebih tegas. Manakala mereka yang sering berubah corak tulisan mereka dikatakan lebih mudah untuk berubah fikiran. Bukan bermaksud mereka ini tidak berpendirian langsung tapi keputusan mereka itu masih boleh dipengaruhi oleh orang lain.

[Kecondongan tulisan]
Tegak - Sekiranya tulisannya itu tegak saja bermakna dia seorang yang rajin, bertanggungjawab, pandai bergaul dengan orang lain dan sikapnya amat menyenangkan. Dia juga mampu membuat keputusan dengan wajar dan tepat.

Condong ke kanan - Orangnya bersikap terbuka sama ada dalam pergaulan biasa atau hubungan cinta. Namun dia ini juga sentiasa memerlukan bantuan dan tunjuk ajar daripada orang lain dalam apa juga yang dilakukannya. Dalam erti kata lain, mereka ini kurang yakin dengan tindakan yang diambil dan memerlukan pendapat dan pandangan orang lain untuk menyakinkan diri mereka sendiri. Mereka juga mudah ditimpa perasaan cepat bosan jadi sebab itu cukup pantang kalau mereka kena tunggu lama!

Condong ke kiri - Dia ini seorang yang sensitif walaupun mungkin dari segi luaran nampak dia ini seolah-olah tak kisah sangat. Selain itu, dia juga seorang yang amat berhati-hati dalam apa juga yang dilakukannya kerana dia tidak mahu timbulnya sebarang penyesalan di kemudian hari nanti. Walau bagaimanapun jangan tak tahu, mereka ini seorang yang cukup setia kepada orang yang dicintainya! Cayalah!

[Saiz tulisan]
Besar - Ini menandakan dia seorang yang kurang matang namun dia inginkan orang lain mengikut caranya. Sebab itu mungkin akan timbulnya perselisihan dengan orang sekeliling. Bahkan dia juga amat gembira jika ada orang yang memandang tinggi terhadap keupayaan dirinya.

Kecil - Bentuk tulisan kecil ini menandakan dia seorang yang berfikiran jauh dan bersikap akademik. Selain itu dia juga sebenarnya seorang yang sensitif dan mudah tersentuh jiwanya.

Semakin lama semakin besar - Jika dilihat, mulanya saiz tulisannya taklah besar sangat tapi semakin banyak dia menulis, saiznya bertambah besar. Ini menandakan dia seorang yang berfikiran terbuka tetapi agak kurang berhati hati dalam tindakannya.

Semakin kecil - Ha.. ini pula membawa maksud bahawa dia seorang yang cukup berhati hati tetapi suka menyimpan rahsia. Tapi awas, dia mungkin sanggup berbohong untuk menutup kesalahan dirinya. Kata orang, bohong sunat!

[Bentuk tulisan]
Lebar - Ia menandakan bahawa dia seorang yang aktif dan suka melibatkan diri dalam pelbagai persatuan dan pertubuhan. Selain itu dia juga gemar mengembara sambil bercuti. Tapi nampaknya dia ini kurang bijak dalam menjaga hati teman-teman.

Tulisan kurus - Ternyata dia akan melakukan perkara-perkara yang hanya digemarinya saja.

Tulisan bersegi empat - Otak matematik rupanya dia ni.

Tulisan bulat - Ini menandakan dia seorang yang suka bergaul dan penyayang.

Bersambung - Pemikirannya berdasarkan logik.

Bercerai cerai - Segala tindakannya lebih cenderung mengikut gerak hatinya saja!

[Jarak tulisan]
Tulisan jauh - Sekiranya dia mempunyai jarak antara tulisan agak jauh, bermakna dia sukar didekati dan tak suka orang lain terlalu rapat dengan dirinya. Bukan apa, jika dia mungkin akan bersikap mengongkong atau bergantung pada orang-orang yang rapat dengan dirinya itu.

Tulisan rapat - Memang mudah untuk berdampingan dengan dia ini kerana dia juga berfikiran terbuka.

[Ruangan di tepi]
Perhatikan ruang yang ditinggalkan pada muka surat itu. Sekiranya :
Ruang kiri kanannya sama, jarak ruang di kiri dan kanan muka surat itu adalah sama besarnya -Itu bermakna dia seorang yang berfikiran optimistik.

Ruang muka surat sebelah kiri kecil - Itu menandakan dia seorang yang amat sensitif sebenarnya!

Ruang muka surat kanan kecil - Sememangnya dia seorang yang rajin namun sukar membuat pertimbangan yang sewajarnya.

Penuh satu muka surat - Ternyata dia seorang yang amat tegas dan mempunyai banyak ide bernas yang boleh dikongsi bersamanya


Sumber : supervain.com


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

17 Komentar:

 1. salam... tulisan akak jenis yang 'tak boleh dibaca' orang kata 'mengalahkan tulisan doktor' - masalahnya ada ketika akak sendiri pun tak faham apa yang akak tuliskan hehehehe

  * tak masuk mana-mana kategori :p

  BalasPadam
 2. salam....tulisan akak banyak condong ke kiri....bentuk tulisan kecil...kdg2 bulat, kdg2 leper...jarak tulisan rapat2...kdg2 bersambung2, kdg2 tak bersambung....ruang yg digunakan kiri kanan sama besar....kategori mana akak nak masuk ni hehehe....

  BalasPadam
 3. salam....info yang berguna, dengan cara tak langsung kita dapat tahu personaliti teman2..
  sis tengah analisis tulisan sendiri ni...masuk kategori mana satu,
  teruskan usaha berkongsi ilmu...

  BalasPadam
 4. salam..
  tulisan saya condong ke kanan. huruf kurus, kadang2 bersambung.
  tak tau nak masuk kategori mana sebab bentuk tulisan berubah2 ikut keadaan semasa menulis. nak cepat atau tak. pastu, tengok gak keperluan tulisan tu untuk apa. sama ada untuk tujuan formal atau nota sendiri sahaja.

  BalasPadam
 5. condong ke kanan+kurus+ruang muka surat kanan kecil! banyak yg betol! =)

  BalasPadam
 6. salam...
  tulisan akak biasanya tegak, selalu berubah2 kalau diingat dari zaman sekolah dulu. tak suka sgt tulisan sambung2. kalau tulis senget ke kanan pun kejap je, lps tu tegak balik.

  ok kan org mcm ni.......ada yg betul tu.

  BalasPadam
 7. Asalamaualikum...ikhlas dari kami,..mengembara dn berkelana..entah apa tujuan sebenar, entah adakah yang bersimpati atau adakah yang sudi memimpin tangan kembara ini. Sedang kelana ini menghayun langkah...banyak singgah dan menyinggah di teratak maya. Ku lihat banyak cahaya ilmu berkilau bak permata, sedarkan kami dari lena, kata nasihat begitu berseri. Disinilah aku berfikir sejenak...sesungguhnya kembaraku bukan sekadar percuma tetapi sesuatu yang bererti dan bermakna..berjumpa dengan laman nam indah..ku lihat orangnya berbudi bahasa, menjemput halus mengundang jejari tinggalkan kesan. Lantas terdetik juga hati ingin berkawan walau di arena ini. Kamilah blog etuza..sudilah kita menjadi sahabat di alam maya. TQ.sebelumnya..ikhlas menagih harapan.Salam fillah...

  BalasPadam
 8. wah..madah berhelah ye etuza..sungguh terkesima.

  BalasPadam
 9. sekarang ni lagi banyak menaip dari menulis..

  hakhakk!

  BalasPadam
 10. haah.tp menaip pun tulisan boleh italic..hehe

  BalasPadam
 11. wuah....
  ck ck ck ==''
  kok jadi jahat bgt sih wsifatku
  klo dilihat dari tulisanku T.T
  gw gk sejahat itu ==''

  BalasPadam
 12. tulisan saye condong ke kanan..
  kadang2 tulisan tegak..
  tp mmg ade kenenye jugak.

  BalasPadam
 13. TULISAN SY PULAK IKUT MOOD..
  KALO MOOD BAIK,OK LA ULISAN.
  KALO MOOD TAK OK TU,MACAM CAKAR AYAM LA.

  BalasPadam
 14. hm..boley digunapakai jugak info ni.

  baguih!baguih!

  BalasPadam
 15. Cool!!!
  Nice entry..
  Maybe ada kebenarannya kot pada Pojie yg tulisan besar² :)

  BalasPadam

 

FIKRAH PUTERA ISLAM Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates