Rabu, 14 Oktober 2009

3 Kebaikan Duduk Iftirash (Tahiyyat Akhir)


Assalam... Kali ni Triple M nak kongsi info tentang kebaikan duduk iftirash atau duduk ketika tahiyyat akhir. Kebanyakan kita tidak mengetahui kebaikannya dari segi kesihatan. Kalau kita lihat gambarajah refleksologi di atas, kita dapati kaki kanan mendapat tekanan di bahagian atas dan kaki kiri kita dapat tekanan di bawah & tengah kaki. Duduk iftirash ni memberi tekanan refleksologi yang menyeluruh. Tapi bagi orang yang tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat tekanan refleksologi untuk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian – Brain, Neck, throat, heart, voice sinus, pituitary glands dan sebagainya seperti dalam gambarajah). Ini merugikan!!

Eloklah kita cuba duduk secara iftirash yang sempurna semoga kita dapat pahala kerana mengikut sunnah dan juga kesihatan yang menyeluruh melalui ‘indirect reflexology excersize’ utk bahagian kritikal – brain, neck, throat dan sebagainya.

Dari Abu Hamid al-Sa`idi ra., katanya:

Aku melihat Nabi Muhammad saw apabila Baginda duduk pada rakaat yang kedua (Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk iftirash)-Hadith sohih riwayat al-Bukhari.

Pengajaran dari hadith:

1. Disunatkan duduk iftirash pada tahiyyat pertama.
2. Duduk iftirash juga disunatkan semasa duduk antara dua sujud dan ketika duduk istirahah iaitu duduk sesudah bangkit dari sujud yang kedua (Mustika Hadith)
3. Amalan duduk iftirash adalah sunnah Rasul saw dan apabila kita mengamal dan menyampaikannya kepada orang lain untuk mengamalkannya adalah mendapat pahala dan keberkatan dari Allah SWT
4. Amalan-amalan Rasul saw adalah bercahaya dan boleh mendekatkan diri seseorang kepada Allah SWT.

Selamat beramal dan menyampaikannya.Wallahua'lam..

Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

3 Komentar:

 1. Salam. Terima kasih krn berkongsi maklumt yg berguna utk dunia n akhirat

  BalasPadam
 2. begitu kagum sekali melihat kesempurnaan islam .

  Tanpa kita sedari, dengan melakukan solat sahaja kita dapat menjaga kesihatan tubuh badan...

  Kalau rajin solat tak payah susah susah dok bersenam poco poco tue...

  BalasPadam
 3. Salam... sesungguhnya Allah itu maha mengetahui...

  BalasPadam

 

FIKRAH PUTERA ISLAM Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates