Khamis, 12 November 2009

12 Teladan Kematian Kamal Atartuk


ANTARA DASAR-DASAR PEMERINTAHAN ATARTUK

1. Membenarkan perempuan memakai tudung dengan memakai skirt.
2. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.
3. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden."
4. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
5. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.
6. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
7. Mengimport para arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung dan tugunya di seluruh bandar Turki.
8. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
9. Agama Islam juga dibuang sebagai agama rasmi negara.
10. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.
11. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
12. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada masjid dijadikan gereja.
13. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
14. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
15. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.
16.Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
17. Mengganggap dirinya tuhan seperti firaun. Pernah salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan di mana tuhan tinggal?" Oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Atartuk adalah tuhan" beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.


KEMATIAN KAMAL ATARTUK YANG MENYEKSAKAN

1. Mendapat penyakit kulit hingga ke kaki dan merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung.
3. Penyakit darah tinggi.
4. Panas sepanjang masa, sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.

Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk.

Pada 26 September 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.

Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya. Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Ketika mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nak bayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya).

Akhirnya, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke muzium Etna Grafi selama 15 tahun sehingga tahun 1953. Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan. Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar. Ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa "jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!"


Sumber : sabah.org


Sahabat, jangan lupa berikan komen di bawah ini untuk kita saling bertukar-tukar fikiran.Syukran.

12 Komentar:

 1. mudah-mudahan kisah ni jadi teladan pada umat akhir zaman skrg ni..nauzubillah =)

  BalasPadam
 2. info menarik...kat dunia lagi dh dpt pembalasan

  BalasPadam
 3. saya berharap cerita di atas adalah BENAR.. Kadang kala sesuatu azab yang menimpa disaat kematian seorang muslim itu adalah petanda Allah SWT hendak mengampunkan dosa2nya berserta sebagai peringatan buat seluruh umat islam sepanjang zaman. Mungkin juga Allah mahu meringankan azab beliau dialam akhirat itu nanti. Kerana dia masih tetap seorang muslim disaat akhir hidupnya.. Jadi apakah dia akan ke neraka atau kesyurga, itu bukan urusan kita yang masih lagi terus hidup... Wallahu a'lam.

  BalasPadam
 4. kesah yg bergitu menginsafkan dan terutama para pemimipin dan bakal pemimpin perlu mengambil iktibar atas kesah2 ini,,,,

  BalasPadam
 5. Salam... Dah banyak kali baca kisah ini... nauzubillahiminzaliq...

  BalasPadam
 6. Nauzubillah..
  peringatan kepada pemimpin2 sekalian..
  dan juga kepada diri sendiri jugak serta umat manusia yang lain..

  BalasPadam
 7. Kamal Atartuk memang terkutuk..sampai ker pondok pasir tumboh,kelantan pun pernah menjadi bualan pasal kisah dia yg pernah mengaku jd tuhan..iman lemah..punah aqidah..

  BalasPadam

 

FIKRAH PUTERA ISLAM Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates